Zupa rybna cieszy się ogromną popularnością. To szybkie danie, które można podawać na wiele różnych sposobów. Jak przygotować wyjątkową, pełną smaku zupę z wykorzystaniem łososia? Czym warto ją urozmaicić, by trafiała w gusta osób kochających ciekawe potrawy?
Jak przygotować zupę rybną?
Składniki na zupę rybną:
- 400 g filetu z łososia,
- seler naciowy,
- seler zwykły,
- por,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 150 g zielonego groszku,
- biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 40 ml oliwy,
- 30 ml soku z cytryny,
- 1,5 l wody,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- słodka papryka,
- kurkuma,
- ostra papryka,
- rozmaryn.
Sposób przygotowania:
Nalej wody do garnka i dorzuć do niej pokrojone marchewki, pietruszki, oba rodzaje selera oraz cebulę. Dopraw zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po krótkim czasie gotowania posiekaj czosnek i pora. Zeszklij je na patelni z oliwą i dodaj do zupy. Opłucz łososia i pokrój go na mniejsze kawałki. Dorzuć je do zupy wraz z groszkiem. Dopraw zupę ostrą i słodka papryką, solą, pieprzem, kurkumą oraz rozmarynem według uznania. Gotuj do miękkości składników.
Łososia można podawać również w innych zupach rybnych. Przepisy na takie dania znajdziesz tutaj: https://mowisalmon.pl/.
O czym trzeba pamiętać, przygotowując zupę rybną?
Zupę rybną należy gotować przez tyle czasu, by wszystkie składniki zmiękły, ale się nie rozgotowały. Jest to szczególnie istotne w przypadku łososia. Warto więc kontrolować potrawę i na bieżąco sprawdzać stan poszczególnych składników. Jeśli chodzi o doprawienie zupy, najlepiej dopasować ilość poszczególnych przypraw do własnych preferencji. W sytuacji, gdy nie lubisz ostrych dań, możesz zrezygnować z pikantnej papryki. Dobrym pomysłem jest dodanie takiej mieszanki, jaka trafia w Twoje gusta.
Więcej przepisów na łososia w wielu odsłonach znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. Dzięki temu wybierzesz taką potrawę, która trafi w twoje gusta i sprawdzi się podczas konkretnego spotkania czy wspólnego obiadu.