Zupa rybna cieszy się ogromną popularnością. To szybkie danie, które można podawać na wiele różnych sposobów. Jak przygotować wyjątkową, pełną smaku zupę z wykorzystaniem łososia? Czym warto ją urozmaicić, by trafiała w gusta osób kochających ciekawe potrawy?

Jak przygotować zupę rybną?

Składniki na zupę rybną:

  • 400 g filetu z łososia,
  • seler naciowy,
  • seler zwykły,
  • por,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g zielonego groszku,
  • biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 40 ml oliwy,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 1,5 l wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • słodka papryka,
  • kurkuma,
  • ostra papryka,
  • rozmaryn.

Sposób przygotowania:

Nalej wody do garnka i dorzuć do niej pokrojone marchewki, pietruszki, oba rodzaje selera oraz cebulę. Dopraw zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po krótkim czasie gotowania posiekaj czosnek i pora. Zeszklij je na patelni z oliwą i dodaj do zupy. Opłucz łososia i pokrój go na mniejsze kawałki. Dorzuć je do zupy wraz z groszkiem. Dopraw zupę ostrą i słodka papryką, solą, pieprzem, kurkumą oraz rozmarynem według uznania. Gotuj do miękkości składników.

Łososia można podawać również w innych zupach rybnych. Przepisy na takie dania znajdziesz tutaj: https://mowisalmon.pl/.

O czym trzeba pamiętać, przygotowując zupę rybną?

Zupę rybną należy gotować przez tyle czasu, by wszystkie składniki zmiękły, ale się nie rozgotowały. Jest to szczególnie istotne w przypadku łososia. Warto więc kontrolować potrawę i na bieżąco sprawdzać stan poszczególnych składników. Jeśli chodzi o doprawienie zupy, najlepiej dopasować ilość poszczególnych przypraw do własnych preferencji. W sytuacji, gdy nie lubisz ostrych dań, możesz zrezygnować z pikantnej papryki. Dobrym pomysłem jest dodanie takiej mieszanki, jaka trafia w Twoje gusta.

Więcej przepisów na łososia w wielu odsłonach znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. Dzięki temu wybierzesz taką potrawę, która trafi w twoje gusta i sprawdzi się podczas konkretnego spotkania czy wspólnego obiadu.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj